Det var återigen dags för den största blomsterfesten i landet, blomsterfesten i Skåne Tranås på Österlen. Den 25 och 26 augusti 2007 invaderades Skåne Tranås av blomstervänner och andra som ville uppleva det unika blomstertåget. Blomstertågen startade redan 1944 och blev en återkommande tradition i byn fram till 1965. Efter ett längre uppehåll återupptogs traditionen 1982.
På försommaren 1944 firades Barnens dag i Tomelilla. Där inspirerades tranåsbor att försöka åstadkomma något liknande med blommor som det tongivande inslaget. Redan i slutet av augusti samma år startade festligheterna,den då benämnda Torgfesten. Med snöstaket som avgränsningar runt byn och med avstängda vägar förvandlades hela Tranås by till en festplats. Torgfestens höjdpunkt var söndagens blomstertåg med vagnar utsmyckade med mängder av blommor.
Från när och fjärran kom publiken för att beskåda blomstertågen, som varje år smyckades utifrån ett tema. Fredens år, 1945, gick givetvis blomstertåget i fredens tecken, 1949 kunde beskådas bland annat ett enormt vikingaskepp utav blommor och som framdrogs av ett tiotal vikingar. Detta år åskådliggjordes även Carl von Linnés skånska resa. 1957 var temat "kärlekspar genom tiderna" och samma år kläcktes idén att under torgfesten kora Skånes blomsterdrottning. Gunilla Knutsson från Ystad kröntes till Skånes blomsterdrottning och blev fyra år senare utnämnd till fröken Sverige.
Det 15:e blomstertåget blev en stor succé med över 20 000 personer som kantade byns gator, bland dem chefen för Liseberg, som på stående fot köpte hela tåget. Årets blomsterdrottning, Ulla Pihlkvist, fick den stora äran att från helikopter, som en hyllning från Skåne, sprida rosor över festplatsen Liseberg. Det "sista" blomstertåget1965," En värld av sköna under", med målarens värld, musikens värld och teaterns värld, avslutades med en enastående vacker vagn föreställande blomsterdrottningens värld.
Många yngre tranåsbor fick ofta höra talas om torgfesterna som drog 15-20 000 människor varje år till lilla Tranås. Andra hade som barn upplevt festerna genom sina föräldrars engagemang. Detta föranledde att Tranås Ungdomsförening i samband med föreningens 70-årsjubileum 1982 beslöt att återskapa ett blomstertåg. Nyfikenheten att återuppliva festen ledde till att publiktillströmningen blev oväntat stor. Föreningen beslöt därför att fortsätta arrangera en blomsterfest vart femte år i samband med att föreningen "femmar" eller "nollar".
De senare blomsterfesterna har också haft ett tema till grund för utsmyckningen av tiotalet vagnar. Exempelvis var temat för tio år sedan Astrid Lindgrens värld, året då författaren fyllde 90 år. Hon varför övrigt inbjuden att deltaga på festligheterna men tackade nej på grund av hälsoskäl. Årets blomstertåg, den 26 augusti, kommer att uppmärksamma Carl von Linnés 300-årsjubileum. Med hjälp av tusentals blommor får vi uppleva vetenskapsmannens resa genom Sverige.
Ett ideellt föreningsarrangemang.
Blomsterfesten arrangeras av byns ungdomsförening. Föreningen är primus motor i en rad sammanhang som alla har samma syfte, att bibehålla en levande by. Traditionsenligt pågår festen i två dagar. Den första dagen erbjuds musik, mat och dryck i ett jättetält över hela byns kullerstenstorg. Den musikaliska inriktningen har varierat genom åren från Tyrolermusik till Irländsk folkmusik. Årets fest var lite annorlunda där arrangörerna ville att publiken skall få återuppleva den musik som var tongivande på de årliga blomsterfesterna på 60-talet.
Invigning med 1700-talsmusik
Fredagen den 24 augusti invigdes festligheterna. Kl. 20.00 ca 21.00 med ett musikaliskt arrangemang vid byadammen intill vandrarhemmet. Dessutom hölls föredrag om blomsterkungen Carl von Linné. I motsats till övriga dagar är det fri entré till detta arrangemang.
Loppmarknadssaker tar vi emot hela året, ring Lars-Olof 0709-14 44 92 eller Bengt 0707-65 81 33